POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA

Nameravam odpreti s. p. za poslovanje s spletno trgovino. Izdelke nameravam uvažati iz EU ter jih prodajati pri nas. Ali je potrebno, da sem DDV zavezanec že od začetka poslovanja?
Če niste zavezanec, tujemu podjetju sporočite svojo davčno številko in jim poveste, da niste zavezanec za DDV. Podjetje mora nato preveriti v VIES sistemu, ali ste zavezanec. Če niste, vam robo zaračunajo z davkom, vi pa jo prodate naprej skupaj s svojo maržo brez DDV. Tujemu podjetju je namreč potrebno plačati davek. V kolikor ste zavezanec, potem iz tujine kupite robo brez davka, tu pa dodate maržo in DDV, ki ga kupec plača vam, vi pa seveda državi.
V praksi tuja podjetja velikokrat zahtevajo številko za DDV (VAT), kar pomeni, da se jim je treba velikokrat prilagoditi ter postati zavezanec za DDV.
Kje lahko pridobim subvencijo za samozaposlitev?
Zavod za zaposlovanje RS je marca 2011 oznanil, da je sredstev za subvencije za letošnje leto zmanjkalo. Subvencijo, za pridobitev katere so se pogoji pred nedavnim nekoliko spremenili, bo v znesku 4500 evrov ponovno imelo možnost pridobiti več kot 2100 brezposelnih. Več o tej tematiki ste in še boste prav gotovo lahko prebrali tudi na naši strani.
Koliko stane s. p., če sem že redno zaposlen?
Prispevki za popoldanski s. p. za tiste, ki so zaposleni za 40 ur ali več tedensko, znašajo za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 32,14 evrov ter 4,55 evrov za zdravstveno zavarovanje. Skupaj tako to znese 35,97 evrov mesečno. Prispevki za zdravstveno zavarovanje se spreminjajo glede na višino minimalne plače.
Kje lahko registriram dodatno dejavnost za d. o. o. in koliko to stane?
Registracijo dodatnih dejavnosti za d. o. o. in tudi s. p. se najbolj enostavno opravi na VEM točkah, kjer to opravijo brezplačno. Priporočamo vam, da si ogledate seznam vseh dejavnosti, pri tem pa bodite pozorni na to, če je dejavnost slučajno obrtna, v tem primeru se boste morali za dovoljenje za opravljanje dejavnosti obrniti na OZS in plačevati članarino.
Naj odprem s. p. ali d. o. o.?
V začetku poslovanja je ponavadi bolj priporočljivo odpreti s. p. Na ta način se namreč izognemo ustanovnemu kapitalu, ki znaša 7.500 evrov. Za s. p. je potrebno plačevati mesečne prispevke, ki znašajo okoli 35 evrov na mesec (za popoldanski s. p.) ter najmanj 285 evrov (redni s. p.). Seveda so prispevki tudi pri d. o. o. Slabosti s. p. so, da podjetnik za morebitne dolgove podjetja odgovarja z lastnim premoženjem. V primeru, da je družbenikov več, je najbolj smiselno ustanoviti d. o. o. Priporočamo vam branje članka Razlike med s. p. in d. o. o.
Kakšne vrste s. p. lahko odprem in koliko me to stane?
Odprete lahko popoldanski s. p. ali običajni s. p. Stroški za popoldanski s. p. se za tiste, ki so zaposleni za polni delovni čas, pričnejo pri dobrih 34 evrih na mesec in znašajo do 130 evrov za študente. Za običajni s. p. se prispevki gibljejo okrog 285 evrov mesečno. Lestvica v obeh primerih je progresivna, kar pomeni, da so z večjim dobičkom v preteklem letu višji tudi prispevki.

Imate vprašanja?

Želite poiskati le posamezne informacije ali celovite odgovore?

Želite poslovati z nami?